Vragen, bel 0345 622 789
Goedkoopste Hedera van NL
Levering in 1 - 2 werkdagen
Informatie
0
Vragen, bel 0345 622 789
Goedkoopste Hedera van NL
Levering in 1 - 2 werkdagen

Door Ria Leopold, 24 juni 2022

Hedera verzorging: alles wat u moet weten

Een hedera is een allemansvriend. Want of u nu groene vingers heeft of niet, deze plant laat zich met een beetje liefde al van zijn rijkste kant zien. En dat het hele jaar door! Benieuwd hoe u uw klimop die aandacht schenkt die het nodig heeft? We vertellen u graag alles over hedera verzorging.

Klimop plaatsen: welke bodem is geschikt?

Een goed begin is het halve werk. En daarom profiteert u ervan als u een hedera vlak na zijn geboorte al in de watten legt. Hoe u dat doet? Een baby-klimop is gek op een vochtige bodem met veel voeding. Dit kiezen als ondergrond is dan ook een goed idee.

Geeft u echter de voorkeur aan een zanderige bodem? Ook dan is er geen man overboord. Het enige wat u hoeft te doen: een beetje zand uitgraven en dit opvullen met potgrond.

Hedera verzorging buiten: zon of schaduw?

Heeft u een voedingsrijke bodem voor uw hedera vrijgemaakt, dan hoeft u niet bang te zijn dat uw klimop het hier niet naar zijn zin heeft. Het fijne aan dit type klimplant is namelijk: hij is niet kritisch omtrent zijn standplaats. Of u hem nu in de zon plaatst of in de (half)schaduw; hij is al snel tevreden. Bovendien trotseert hij extreme weersomstandigheden met gemak. Vorst, storm of hitte; een hedera laat niet zomaar met zich sollen.

De beste periode om uw hedera te planten

Heeft u een mooie plek voor uw hedera uitgekozen? De volgende stap is het goede moment bepalen om hem te planten. En eigenlijk is dat heel makkelijk. Want een hedera plaatsen, dat kan in principe het hele jaar door.

Wegen we echter de verschillende jaargetijden tegen elkaar af, dan komt de periode van maart tot begin oktober als beste uit de bus. In deze maanden is de grond namelijk warm, waardoor de wortels beter groeien. Daarbij een kanttekening: uw hedera plaatsen als het vriest of als het lang niet geregend heeft, is geen goed idee. Is dat het geval, dan is onze tip: stel die plantingsdag nog even uit.

Heeft een klimop water nodig?

Of een klimop water nodig heeft? Ja en nee. Want waar een volwassen klimop zichzelf van voldoende water voorziet, heeft hij daar in zijn kindertijd nog wat hulp bij nodig. Oftewel: in zijn eerste levensjaar – als hij nog niet volledig geworteld is – snakt hij naar extra vocht. En hij wordt dan ook heel blij als u uw gieter of tuinslang regelmatig tevoorschijn tovert. In de jaren hierna hoeft u hem geen tot nauwelijks water te geven. Wel zo makkelijk, toch? Kunt u met een gerust hart op vakantie of een weekend weg.

Verzorging hedera: hoe vaak knippen?

Staat uw hedera in een voedingsrijke bodem én heeft hij genoeg te drinken? Dan merkt u snel genoeg: uw klimop groeit als kool. In een mum van tijd geniet u van een groen spektakel in uw tuin.

Om ervoor te zorgen dat uw hedera niet gaat woekeren, is het aan te raden hem regelmatig te knippen. Dat wil zeggen: twee keer per jaar, in het voor- en najaar. Knipt u uw klimophaag rond eind juni en eind september, dan weet u zeker: hij staat er altijd tiptop bij.

Hedera knippen: op welk moment van de dag?

Is de dag dat u uw hedera haag gaat knippen aangebroken, dan is ons advies: ga niet zomaar lukraak aan de haal met die snoeischaar. Want hoewel een hedera over het algemeen weinig geeft om het weer, maakt dat tijdens het snoeien wel degelijk uit. Wat we hiermee bedoelen: snijd de hedera niet af in de felle zon, maar wacht tot het bewolkt en vochtig is buiten. Dit voorkomt dat de bladranden beschadigd raken.

Geniet van een groen meesterwerk in uw tuin

Zoals we al eerder aanhaalden, is een hedera al snel tevreden. Een beetje liefde en de juiste aandacht doet wonderen. En u hoeft dan ook geen tuinman of -vrouw te zijn om te profiteren van de voordelen. Een levendige, groene en blikdichte klimophaag in uw tuin: wat wilt u nog meer? Een leuke bijkomstigheid is bovendien: een hedera is het hele jaar door actief. Zelfs in de winter geniet u nog van een flinke dosis groen.

Kant-en-klaar haag: meteen volgroeid

Houdt u zich het liefst helemaal weinig bezig met de hedera verzorging? En plaatst u deze klimplant graag volgroeid en met alles erop en eraan in uw tuin? Dat kan! Want naast dat we bij Mijnhedera losse klimopplanten verkopen, kunt u bij ons terecht voor een kant-en-klaar haag. Deze is direct gereed om in gebruik te nemen. Het grootbrengen deden wij. In onze kas.

Vragen of advies nodig?

Heeft u vragen over Hedera Hibernica of Hedera Helix verzorging? Of krijgt u graag advies over de verzorging van uw hedera? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag!

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »