Wanneer hedera planten?

 • Geplaatst op
 • Door Hedera Klimop Adviseur Ria Leopold
 • Geplaatst in hedera, klimop, planten
 • 3
Wanneer hedera planten?

Wanneer hedera planten?

Het is voorjaar of winter en u wilt hedera of ook wel klimop genoemd gaan aanplanten maar u vraagt zich af of het nu wel de juiste periode is.In de winter loert altijd het gevaar van vorst en misschien zelfs wel strenge vorst en wordt de unieke Elfstedentocht zelfs gereden. In de zomer kan het aardig warm worden en vraag u zich af, red mijn net aangeplante jonge hedera haag het dan wel zonder watergift. Lastige vragen, daarom de voor-en nadelen aan de hand van de Seizoenen.Voorjaar

Het voorjaar is een ideale periode om uw nieuwe hedera haag of kant en klare hedera schutting aan te planten. De eerste lente zonnestralen maken het bovendien ook vaak een leuke tuinklus.  De hedera ontwaakt uit zijn winterslaap en gaat afhankelijk van de temperatuur goed aan de groei. Het water geven is bij een jonge hedera haag natuurlijk nog wel noodzakelijk omdat de planten eerst moeten aanslaan, en pas dan in staat zijn om zelf in de grond op zoek te gaan naar vocht. 
In het voorjaar regent het "gelukkig" regelmatig bij ons waardoor het groeiproces gemakkelijk en natuurlijk verloopt.


Zomer

In de zomer groeit de hedera klimop vaak het snelst omdat zowel de nacht- en dagtemperatuur op zijn hoogst zijn. Een prima periode om aan te planten mits u de planten van voldoende vocht kunt voorzien. Dit water geven kan met de hand of door middel van druppelbevloeiïng. De hedera plant is ideaal te gebruiken voor wat privacy. 

Herfst Najaar

In de herfst, najaar zijn de nacht temperaturen vaak nog zeer aangenaam, waardoor de hedera nog goed kan groeien. De nachten in september zijn vaak al vochtig waardoor de hedera ook veel minder water verdampt en dus nodig heeft. Het water geven aan de hedera hagen is natuurlijk nog wel noodzakelijk maar neemt in frequentie al aardig af. Door het laat in het groeiseizoen aanplanten van de hedera  geeft wel veel voorsprong voor het komende groeijaar. De hedera is al helemaal gesetteld en kan naar hartelust groeien. Winter

De zachte winters in de afgelopen jaren maken het de net aangeplante klimop hagen niet moeilijk. Er zijn niet veel strenge vorstperiodes geweest. Hierdoor hebben de jonge hagen nagenoeg geen schade ondervonden. Hoveniers en groenvoorzieners planten daarom ook het gehele jaar en dus ook in de winter. Uitgezonderd daarbij natuurlijk de vorstperiodes. 

 

Reacties

 1. Ria Leopold Ria Leopold

  Beste Mike,

  Hartelijk dank voor uw bericht betreffende de hedera.

  Dit is een veel voorkomend probleem bij hedera hagen. Wanneer er voor de hedera haag iets gezet wordt waardoor het licht niet goed bij de bladeren kan komen, wordt de haag kaal op die plek.

  Er zit niks ander op dan de opbergbox weghalen, zodat de hedera haag weer volop licht gaat krijgen. Het zal even duren, maar de haag gaat weer herstellen. 2. Ria Leopold Ria Leopold

  Beste Els,

  Het is niet gemakkelijk om hedera planten in plantenbakken optimaal te laten groeien en in perfecte conditie te houden. De zeewind maakt het er ook niet gemakkelijker op.

  Wanneer hedera planten in plantenbakken worden ingeplant is het gebruik van een goede kwaliteit potgrond van essentieel belang. Bespaar hier niet op en koop de allerbeste potgrond die er maar te vinden is. En beslist geen bemeste tuinaarde.

  Wij verkopen in onze afhaal hedera winkel zelf een hele goede kwaliteit potgrond; Legro potgrond met langzaam werkende mestkorrel. De mestkorrels geven hun voedingsstoffen af naarmate de temperatuur gaat stijgen. De structuur van deze potgrond is optimaal voor de groei van gezonde hedera planten.

  In jouw situatie Els zijn de plantenbakken al gevuld. Hopelijk met goede potgrond. Wanneer dit niet het geval is wordt het een hele moeilijke tuinklus. Het is lastig in te schatten hoe hier mee om te gaan. Wanneer hedera planten langere tijd in plantenbakken staan is een goede bemesting echt noodzakelijk.

  Als tip wil ik je meegeven; probeer eens onze mestkorrels, wij behalen hier goede resultaten mee bij onze klanten. Wij verkopen de mestkorrels per set van 4. Je kunt de aanvraag doen per mail aan [email protected]

  Met vriendelijke groet,

  Mijnhedera

 3. Els Els

  Hallo mijn hedera - medewerker,

  Ik heb een vraag.
  Ik heb aan de zonzijde van het huis nu een aantal plantenbakken met hedera's staan (effen groen blad). De planten dienen als afscheiding en voor privacy, dus ze zijn door opstaand stevig gaas gevlochten.
  Doordat ik aan de kust woon hebben deze planten het relatief zwaar: veel sterke wind die dwars door de planten heen waait.
  Het gevolg is dat, vooral deze tijd van het jaar, de hedera's er behoorlijk kaal uitzien. Het lijkt wel of ze dood gaan. Uit ervaring weet ik dat ze het voorjaar / zomer weer wat tot even komen en toch gaan groeien.
  Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat de planten wat beter bestand zijn tegen de situatie?

  Ik kijk uit naar uw reactie.
  Alvast hartelijke dank daarvoor.

  Met vriendelijke groet,
  Els

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.