Vragen, bel 0345 622 789
Goedkoopste Hedera van NL
Levering in 1 - 2 werkdagen
Informatie
0
Vragen, bel 0345 622 789
Goedkoopste Hedera van NL
Levering in 1 - 2 werkdagen

Door Ria Leopold, 15 november 2022

Rode hedera? Dit doet u ertegen

Denkt u aan een hedera, dan denkt u aan een groen natuurfestijn. Dit type plant staat erom bekend zich het hele jaar van zijn rijkste kant laten zien. En heeft hij ineens een rode kleur, dan is dat waarschijnlijk flink schrikken. Of die paniek terecht is? Niet per se. We vertellen u graag álles over een rode hedera. 

 

Waarom is mijn hedera rood?

Waar u een paar weken geleden nog genoot van een sterk staaltje groen, lijkt daar nu niks meer van over te zijn. De winterse temperaturen zijn aangebroken. En samen met de zon, lijkt ook de rijkdom van uw hedera hibernica te zijn verdwenen. Herkenbaar? Dan is er waarschijnlijk geen reden tot zorg. Voor een hedera hibernica is verkleuren in de winter namelijk normaal. Dit hoort bij het natuurlijke proces. 

Rode hedera: andere oorzaken

Heeft u hedera, is het geen winter en/of ziet de verkleuring er steeds ongezonder uit? Dan is er waarschijnlijk een andere oorzaak van kracht. Bijvoorbeeld:

  • Een te dichte grond. Is de grond te veel verdicht, dan kunnen de wortels van uw hedera hier maar lastig voedingsstoffen uithalen. En u begrijpt vast: met te weinig voeding is de hedera niet meer in staat al zijn bladeren goed te verzorgen.
  • Te veel water. Een hedera is sterk. En een plens water kan hij echt wel hebben. Maar blijft de regen wekenlang met bakken uit de hemel komen, dan wordt het een ander verhaal. Van een supervochtige grond en kletsnatte wortels wordt immers geen enkele plant blij. 

 

Hedera rode bladeren: de oplossing

Heeft uw hedera een rode kleur door het winterse weer? Dan kunt u rustig achteroverleunen. Actie ondernemen is niet nodig. Sterker nog: neemt u uw hedera onder handen, dan verstoort u mogelijk zijn natuurlijke proces.

Lijdt uw hedera onder een te dichte grond of een overschot aan water, dán is het tijd om in te grijpen. Want hoewel een rode hedera gelukkig goed te redden valt van de dood, heeft hij uw hulp daar wel bij nodig.

 

Wat te doen tegen een te dichte grond?

Is de grond te verdicht, dan is het zaak om er eens flink in te gaan woelen. Oftewel: de hedera met een woelvork proberen wat los te maken. Vaak is dit karwei moeilijker dan dat het klinkt. Zeker als de hedera al voor langere tijd dienstdoet. De wortels hebben dan al een sterk worteldek gemaakt, waar u maar lastig doorheen komt. 

Wat u in dat geval te doen staat? Het beste is om de hedera in zijn geheel uit de grond te halen, het gat in de grond goed los te steken en uw plant vervolgens weer terug te plaatsen.

 

Wat te doen tegen een overschot aan water?

Helaas heeft niemand de superkracht om regenval tegen te houden. En dus moet u de oplossing zoeken in een andere hoek. Logisch is dat u uw hedera geen extra water geeft bij nat weer. Maar er is nóg iets wat u kunt doen om hem te helpen overleven: zorgen dat het water weg kan. Door bijvoorbeeld putten bij de grond met behulp van een grondboor waarin de hedera staat of creëer op een andere manier een weg naar buiten. Voor u het weet staat uw rode hedera er weer stralend bij!

 

Vragen of advies nodig?

Heeft u vragen over uw rode hedera? Of kunt u wel wat extra advies gebruiken? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag!

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »