Vragen, bel 0345 622 789
Goedkoopste Hedera van NL
Levering in 1 - 2 werkdagen
Informatie
0
Vragen, bel 0345 622 789
Goedkoopste Hedera van NL
Levering in 1 - 2 werkdagen

Door Ria Leopold, 18 oktober 2022

Verwoestende spintmijt klimop? Zo bestrijdt u het

Ziet uw altijd stralende hedera ineens geel en wit? En hangt hij er wat somber bij? Misschien zit er spintmijt op uw klimop. Ofwel: een vervelende plaag kleine beestjes, die uw plant flink tot overlast zijn. We vertellen u graag waarom spint van zich laat zien én hoe u het bestrijdt. 

Wat is spint precies?

Kleine, sapzuigende, spinachtige beestjes: dát zijn spintmijten. In hun eentje vrijwel machteloos, maar in een grote groep in staat fikse schade aan te richten. In een kolonie van honderd tot duizenden mijten slaan ze hun slag. Het slachtoffer – in dit geval uw klimop – zuigen ze leeg. Alle sappen die uw plant groen en stralend maken, drinken ze op. 

Heeft mijn klimop spintmijt?

Benieuwd of uw klimop écht spint heeft of dat hij misschien geplaagd wordt door bladluizen of de bladvlekkenziekte? Spintmijten zelf zijn door hun geringe omvang maar lastig te zien met het blote oog. U herkent deze infectie dan ook aan het uiterlijk van uw hederabladen:

  • De bladen hebben gele vlekjes en witte afzetting;
  • Uw hedera wordt steeds lelijker;
  • Er zitten kleine spinraggen op de bladen.

Dit is hoe u afrekent met spint

Dat u uw klimop het liefst zo snel mogelijk verlost van deze gemene beestjes, dat spreekt natuurlijk voor zich. Hoe u dat doet? U kunt kiezen voor een biologische manier van bestrijden óf voor een chemische aanpak. 

Biologische bestrijding spintmijt hedera

Spint op uw klimop biologisch bestrijden? Een veelgebruikte manier om dit te doen is met roofmijten. Oftewel: dé mijten die bovenaan op de vijandenlijst staan van de spintmijt. De roofmijt eet de spintmijt op en voor u het weet staat uw hedera er weer stralend bij.

Spint klimop chemisch bestrijden

Verwijdert u de spintmijt op uw klimop liever op een chemische manier, dan bent u geholpen met een chemisch bestrijdingsmiddel. Er bestaan bijvoorbeeld speciale spintsprays, maar ook kunt u zelf een mengsel maken van water, groene zeep en spiritus. 

Hoe u spintmijt voorkomt

Heeft u uw klimop weten te redden en is de spint verleden tijd? Dan rest u nog één ding: maatregelen nemen om een nieuwe infectie met spint te voorkomen. Want feit is: een klimop is over het algemeen supersterk en nauwelijks vatbaar voor schimmels en ziektes. En een aanval van de spintmijt duidt dus op een lagere weerstand en/of onprettige leefomstandigheden. Hoe u spintmijt op uw klimop in de toekomst voorkomt:

  • Zorg voor de juiste hoeveelheid voedingsstoffen. Oftewel: bemest uw hedera twee twee à drie  keer per jaar met speciale mestkorrels.
  • Houd vooral in de zomer een oogje in het zeil. De spintmijt leeft voornamelijk op onder warme, droge omstandigheden. Ziet u een besmet blad? Knip deze direct af en bespuit de rest van uw hedera met koud water.

Vragen of advies nodig?

Heeft u vragen over de spintmijt, klimop of over het bestrijden van deze infectie? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag!

Reacties

  • Door Ria Leopold, 10 mei 2022

    Beste Irene,

    Vogels nestelen graag in hedera hagen. Vooral nu in de maand Mei zijn er veel nestjes. Wellicht is dit hier ook het geval.

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »