Vragen, bel 0345 622 789
Goedkoopste Hedera van NL
Levering in 1 - 2 werkdagen
Informatie
0
Vragen, bel 0345 622 789
Goedkoopste Hedera van NL
Levering in 1 - 2 werkdagen

Door Ria Leopold, 4 oktober 2022

Bladvlekkenziekte hedera: wat doen?

Uw Hedera hangt er wat sipjes bij. Het kan zomaar zo zijn dat hij een griepje te pakken heeft. Ook planten kunnen helaas diverse ziektes oplopen. De bladvlekkenziekte komt veel voor bij de Hedera en kan uw prachtige, groene oase behoorlijk aantasten. Hoe herkent u de bladvlekkenziekte Hedera en misschien wel beter: hoe komt u er weer vanaf?

Wat is de bladvlekkenziekte Hedera?

Een vervelend kwaaltje, de bladvlekkenziekte. Maar wat is het nu eigenlijk? De bladvlekkenziekte ontstaat door een schimmel, die uw klimop als het ware opeet. Op de bladeren van uw groene allemansvriend ontstaan steeds meer vlekken die over het hele blad verspreid zijn en na verloop van tijd gaten in het blad veroorzaken. De schimmel van de bladvlekkenziekte is gek op nattigheid en zal zich bij regenachtige weersomstandigheden dus snel uitbreiden. En helaas: dat kan vervelende gevolgen hebben voor de plant.

Zo herkent u de bladvlekkenziekte Hedera

Als uw Hedera de bladvlekkenziekte heeft opgelopen, wilt u er als de wiedeweerga bij zijn. Belangrijk dus dat u deze nare ziekte snel herkent.

 • Gele/ bruine vlekken op de bladeren van uw planten;
 • De bladvlekken zijn meestal rond;
 • De vlekken hebben een perkamentachtig centrum, die later voor gaten in de bladeren zorgen.

Help! Wat te doen bij bladvlekkenziekte op de Hedera?

Uw mooie Hedera zit onder de bruine vlekken en diverse bladeren vallen uit. Grote kans dat hij de bladvlekkenziekte te pakken heeft. Ontzettend vervelend natuurlijk, maar hoe bestrijdt u de plant? We hebben een stappenplan voor u. En daar hoeft u echt geen tuinman voor te zijn.

 1. Snoeien, snoeien en nog eens snoeien. We raden u aan om de besmette bladeren zo snel mogelijk af te knippen. Zo voorkomt u dat de schimmel zich verder kan verspreiden onder de andere takken en niet verder in de plant kan nestelen.
 2. Gooi het afval meteen weg. Let op dat u de afgeknipte bladeren niet op een composthoop legt. U wilt natuurlijk niet dat de andere planten in uw tuin ook besmet worden met de ziekte. Besmetting voorkomen? Onkruid vergaat niet, maar wel als u het vernietigt, bijvoorbeeld door verbranding. Of gooi de afgeknipte takken meteen in de GFT bak.
 3. Bestrijdingsmiddel doet wonderen. Zorg dat u de Hedera na het snoeien meteen behandeld met een bestrijdingsmiddel.
 4. Blijf de cirkel herhalen. Na één keer verwijderen is de bladvlekkenziekte vaak nog niet weg. Blijf alert en verwijder de afgevallen bladeren weer opnieuw. Hierdoor voorkomt u dat het gezonde weefsel niet weer wordt aangetast.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is vaak lastig om volledig van een bladvlekkenziekte bij uw Hedera af te komen. Bladvlekkenziekte komt bijna bij alle planten voor. Door slechte bodemomstandigheden en natte weersomstandigheden kan deze ziekte gemakkelijk ontstaan. De groei wordt door de schimmels geremd. Gevolg bladval en een lelijke haag.

Nog beter is het natuurlijk om deze ziekte helemaal te voorkomen. De gezondheid van een plant valt en staat met een goede verzorging.  U kunt hiervoor gebruik maken van onze benodigdheden en regelmatig snoeien is hiervoor essentieel. De Hedera blij, u blij.

Vragen over de bladvlekkenziekte Hedera?

Hulp nodig bij de behandeling of de verzorging van uw Hedera? Neem gerust contact met ons op! Wij helpen u graag verder.

Reacties

 • Door Ria Leopold, 3 juni 2022

  Beste Tom,

  Wat vervelend. Wij adviseren om contact op te nemen met jouw leverancier.

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »