Vragen, bel 0345 622 789
Goedkoopste Hedera van NL
Levering in 1 - 2 werkdagen
Informatie
0
Vragen, bel 0345 622 789
Goedkoopste Hedera van NL
Levering in 1 - 2 werkdagen

Door Ria Leopold, 1 november 2022

Hedera groeit niet: wat moet ik doen?

U doet alles volgens het boekje én schenkt een flinke dosis liefde. En tóch is het de bittere realiteit: uw hedera groeit niet. Wat is er aan de hand? En misschien nog wel belangrijker: wat doet u ertegen? Wij vertellen het u graag.

 

Waarom groeit uw hedera niet?

Koopt u een hedera, dan verwacht u een volle klimplant. Een die razendsnel groeit, een blikdichte tuinafscheiding creëert en die fungeert als groene blikvanger. Want dát is wat een hedera kenmerkt. Waarom lijkt die van u dan te blijven hangen in de kindertijd? Onderstaande redenen zouden hier wel eens mee te maken kunnen hebben.

 

1. U geeft hem te veel water

Waar de gemiddelde plant blij wordt als u uw gieter of tuinslang tevoorschijn tovert, kunt u dat bij een hedera beter niet doen. Of beter gezegd: enkel in de eerste paar weken na het aanplanten heeft hij (veel) water nodig en langzaam afbouwen. Na die tijd moeten de wortels leren zélf op zoek te gaan naar vocht. Maakt u het ze te makkelijk, dan zien ze geen reden verder de grond in te gaan om water te zoeken. De wortels blijven dus aan de oppervlakte en dat maakt ze gevoelig voor lange periodes van droogte. Dé reden waarom uw hedera wel eens zou kunnen stoppen met groeien.

 

2. U bemest hem te veel

Een beetje mest op zijn tijd is een goed idee. Maar bemest u uw hedera te veel, dan zou het wel eens zijn ondergang kunnen betekenen. De wortels hebben dan moeite de grote hoeveelheid voedsel te verwerken. Hierdoor raken ze beschadigd, met een verzakte hedera tot gevolg. U begrijpt vast: groter en sterker worden is dan een lastige opgave. 

 

3. U bemest hem te weinig

Of u uw hedera dan maar helemaal geen mest meer moet geven? Nee. Ook dat doet hem mogelijk besluiten te stoppen met groeien. Zonder mest is uw hedera namelijk vatbaarder voor ziektes en bacteriën. En heeft hij die te pakken, dan ligt een groeistop op de loer.

 

Hoe laat u uw hedera (weer) groeien?

Uw hedera nieuw leven inblazen? En zo snel mogelijk genieten van het moois dat deze plant te bieden heeft? Onderstaande tips helpen u hierbij.

 

1. Bevochtig hem op de juiste wijze

Waar we eerder vertelden dat te veel water geven leidt tot een groeistop van uw hedera, is een logische tip om dit niet te doen. Maar de vraag die waarschijnlijk op uw tong ligt: hoe vaak is té vaak? Als richtlijn geldt dat u uw hedera in de winter meestal niet van water hoeft te voorzien. In de zomer is dit pas nodig als het 5 tot 7 dagen niet geregend heeft.

 

2. Geef de juiste hoeveelheid mest

Niet te veel én niet te weinig mest dus. Waarop u dan uitkomt? Als u de grond van uw hedera twee keer per jaar bemest, dan zit het wel goed. De beste maanden om dit te doen zijn april (na de vorst) en augustus. Er bestaan speciale mestkorrels voor hedera’s, waarmee u het allerbeste resultaat bereikt.  

 

Vragen of advies nodig?

Uw hedera groeit niet: loopt u ook ná deze blog nog tegen dit probleem aan? Of heeft u vragen over onze producten? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »