Klimop snoeien?

Klimop snoeien?

Klimop snoeien  

Klimop wordt in het algemeen gesnoeid omdat de plant hard groeit. Deze snelle groeier kan,  afhankelijk van de juiste weersomstandigheden in het groeiseizoen, in een rap tempo betongaas schuttingen en gaashekwerken beklimmen. Het is een van de snelst groeiende klimplanten en kan wel 60 tot 100 cm per jaar groeien.


Waarom klimop snoeien?

Hier zijn 6 redenen voor:

 

 1. Bij jonge klimop hagen is het belangrijk dat u de plant snoeit (topt) zodra de klimop de hoogte van uw betongaas schutting of gaashekwerk heef bereikt. De plant gaat meer zijscheuten ontwikkelen waardoor de haag voller wordt met blad .
 2. U blijft dit snoeien,  of ook wel toppen genoemd, herhalen totdat de haag mooi vol is.
 3. Ook snoeit en knipt u de jonge haag regelmatig aan de zijkanten om meer bladmassa te creeren. Voor elke tak die u knipt krijgt u immers twee takken terug en dus meer bladmassa en daardoor een vollere haag wat natuurlijk uw bedoeling is.
 4. Wanneer de klimop haag volgroeid is, snoeit u om de haag in model te houden en vitaal te houden.  Op den duur zal de haag meer en meer gaan verhouten dus is het zaak om de vitaliteit in de klimop te houden en dit doet u door te knippen of snoeien.
 5. Het snoeien van de klimop is ook vaak noodzakelijk omdat deze plant schade kan aanrichten aan woningen doordat de hechtwortels  zich vastzetten. Het is dus belangrijk  om de klimop hiervan weg te houden en de lange takken op tijd weg te  snoeien.
 6. Ook is het belangrijk om uw dakgoten te inspecteren zodat deze sterke planten geen verstopping kunnen veroorzaken.

 
 

Wanneer klimop snoeien?

In principe kunt u gedurende het hele jaar de klimop snoeien.  Wij raden u wel af om gedurende vorstperiodes in de winter  te snoeien. De beste tijdstippen van snoei zijn in het voorjaar, in april  en mei na de eerste groei.  En in het najaar, Augustus, September zodat de klimop nog kan herstellen van de snoeibeurt voordat de  winter invalt. Liever snoeit u de klimop ook niet in de felle zon maar met bewolkt of vochtig weer; dit voorkomt schade aan de  bladranden.

 Hoe klimop snoeien, elektrisch of met de heggenschaar?

U snoeit de klimop met behulp van een snoeischaar of u gebruikt een heggenschaar al dan niet elektrisch.  Het is aan te raden om een schone en scherpe snoeischaar te gebruiken om zo min mogelijk snoeischade aan de klimop bladeren te veroorzaken. Ook is  het van belang dat de snoeischaar schoon is om ziektes te voorkomen.  Wilt u dit tuinkarweitje snel gerealiseerd hebben dan is de elektrische heggenschaar een uitkomst. Het nadeel hiervan is dat de schade door het knippen veel zichtbaarder is.  Er verschijnen lelijke bruine randen aan het klimop blad.  

 
 

Klimop snoeitips

 • Probeer het liefst bij vochtig weer te snoeien.  Hiermee voorkomt u veel minder snoeischade aan de bladeren.
 • Geen groene vingers? De hedera is een hele makkelijk plant om te snoeien en herstelt vaak weer snel, het kan eigenlijk niet fout gaan. 
 • Heeft u al een mooie klimop haag en wilt u maximaal maar 1x per jaar snoeien, stel de snoeibeurt uit tot na de langste dag. De hedera haag zal dan veel langzamer gaan groeien.
 • Hoe meer u snoeit, hoe compacter en voller de bladmassa en hoe steviger de klimop haag wordt. 
 • Klimop snoeien is noodzakelijk om een mooie compacte klimop haag te krijgen.

 

 

Reacties

 1. Ria Leopold Ria Leopold

  Beste Ad,

  Wij zijn van mening dat dit voor de hedera haag een minder goede snoei methode is. Want hiermee loop je het risico dat er vreemde openingen zonder hedera bladeren zichtbaar worden.

 2. Ria Leopold Ria Leopold

  Beste Natalie,

  Het beeld wat jij schetst, komt vaak voor.
  Het is in principe mogelijk om de klimop haag drastisch te snoeien. Het hangt echter van verschillende factoren af of de klimop weer goed gaat groeien. Zoals voldoende voeding in de grond , licht intensiteit, waterhuishouding, locatie van de klimophaag, leeftijd van de haag enz. Hierdoor is het niet te voorspellen hoe snel de klimop heg weer helemaal hersteld zal zijn.
  Maar het is het proberen zeker waard. Geef na deze drastische snoei van de klimop wel voldoende water en extra voeding.

  Met vriendelijke groet,

  Mijnhedera

 3. Ria Leopold Ria Leopold

  Beste Tom,

  Een hedera heg fors terugsnoeien is mogelijk maar er kleven altijd risico's aan.

  Om een goed advies te kunnen geven is het verstandig om een foto van de hedera haag te maken in detail en algemeen.

  Aan de hand daarvan kunnen wij een beter advies geven.

  Je kunt de foto's van de hedera haag opsturen naar info@mijnhedera.nl

  Wij helpen je graag!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Beoordeling MijnHedera: 9,1 / 10 (677 beoordelingen) op Feedbackcompany.nl