Hoe plant ik een hedera?

Hoe plant ik een hedera?

Informatie, tips en stappenplan omtrent het aan- of inplanten van hedera of klimop planten aan gaashekwerken. Aan de hand van deze instructie zet u zelf gemakkelijk de hedera plantjes in de grond en met de juiste plantstand.

Hoe plant ik een hedera?

Hedera inplanten is helemaal niet moeilijk en kunt u dus gemakkelijk zelf doen. Op deze pagina vindt u een stappenplan met voorbereidingen en een uitleg hoe u het beste de hedera kunt gaan inplanten.

 

Eerst water geven aan de hedera planten

De hedera planten worden in de hedera kwekerij nagekeken of ze voldoende vocht hebben alvorens de klimop planten op transport gaan. Meestal zijn de hedera’s nog voldoende vochtig bij aflevering en hoeven niet direct water te krijgen. Houd dit wel in de gaten, want de potten met hedera warmen bovengronds sneller op, en voorkom dus uitdroging.

Wij adviseren om alle hedera planten in een emmer te laten volzuigen alvorens u ze gaat inplanten op de plaats van bestemming in de tuin. Dit lijkt tegenstrijdig omdat de planten nog vochtig aan voelen, maar hiermee bent u er zeker van dat de planten een optimale start krijgen in de grond.

 

Grond voorbereiden

Voordat u de hedera inplant is het belangrijk om te weten hoe het met de grond is waar de planten komen te staan. Het is natuurlijk de bedoeling dat de hedera planten goed gaan groeien en dit kan alleen maar wanneer de planten de juiste voedingsstoffen tot zich kunnen nemen. Bij een redelijke tuingrond is het aan te bevelen om potgrond in het plantgat te mengen. Hiermee wordt de grond aanzienlijk verbeterd

 

Grond schoonmaken

Ontdoe de grond van alles wat niet in het plantgat thuishoort. Denk hierbij aan stenen, wortels, onkruid. U zult er versteld van staan wat er in de grond aanwezig is. Bij oude verwijderde hagen zoals coniferen- en laurierhagen is het heel belangrijk om dit tuinkarwei grondig uit te voeren. Het hierna bemesten van de grond is noodzakelijk omdat de verwijderde oude hagen de grond ten aanzien van voedingsstoffen heeft leeggetrokken.

Als alle grondwerkzaamheden zijn uitgevoerd kunt u de grond aanvullen met goede tuingrond. Onder goede tuingrond verstaan wij een kwaliteit potgrond. Potgrond heeft een hele andere samenstelling en structuur als bijvoorbeeld bemeste tuinaarde. Het klinkt misschien betuttelend maar de hedera planten zullen u er dankbaar voor zijn.

 

Hedera plantafstand

Een veelgestelde vraag bij Mijnhedera is "hoeveel hedera of klimop planten heb ik nodig per strekkende meter?"

Uit jarenlange ervaring adviseren wij om 5 hedera klimop planten per strekkende meter aan te planten om zodoende een optimale verdeling van takken en ranken te krijgen. Zie hieronder het voorbeeld.

 

Hedera-plantafstand 

 

Pot los halen van de plant

De volgezogen hedera plant is nu klaar om in de grond aan te planten. U legt de hedera met pot enigzins dwars op de grond of houd de pot schuin. U drukt op de zijkanten van de kunststof pot en zo ontstaat er ruimte om de hedera voorzichtig uit de pot te halen. Soms gaat dit heel gemakkelijk en soms kost dit meer moeite. Nu plant u de hedera compleet met bamboe stok in de grond. De plantdiepte is net zo hoog als de hoogte van de pot waarin de hedera of klimop gekweekt is.
Vervolgens drukt u de hedera plant stevig aan in de grond.

De grond die uit het plantgat is gekomen kunt u weer gebruiken om de hedera plant af te dekken in het plantgat. Heeft u niet voldoende grond, vul dit dan aan.

 

Planten verdelen over het gaashekwerk en aanbinden met bindbuis

De hedera planten staan nu op hun plek om te worden aangebonden aan het hekwerk. U knipt de bamboestok los van de hedera plant. U gaat de strengen of takken verdelen op het hekwerk. Dit wil zeggen bij 5 klimop planten per meter. Zodat de strengen of takken verticaal aangebonden worden op een gebied van ongeveer 20 centimer per plant. Wij hanteren bij nagenoeg alle hedera maten dezelfde plantafstand omdat uit de praktijk is gebleken dat dit een mooie verdeling geeft en uiteindelijk de mooiste hedera hagen oplevert.

Bij lange hedera planten bevelen wij aan om de takken allereerst onderop, vervolgens om ongeveer 40 a 50 cm vast te zetten met het bindbuis. Hiermee voorkomt u dat de takken breken, want dat zal jammer zijn. Bovenaan kunt u de hedera vervolgens wel door het gaasscherm leiden.


Door de plant in dit enigzins begrensde gebied te laten groeien geeft de beste resultaten. Het bijvoorbeeld horizontaal leiden van de hedera planten geeft geen goede resultaten en raden wij ook af.

Het vastzetten van de hedera gaat gemakkelijk met bindbuis. Het bindbuis is van soepel kunststof, is hol van binnen en kan de hedera planten niet beschadigen. Het bindbuis kunt u gemakkelijk meebestellen in de webshop.

 

Planten niet aanbinden, niet doen!

Wellicht heeft u wel eens gezien dat hedera planten niet van de bamboe stok worden losgemaakt. Wij raden u aan dit wel te doen. Het licht, waardoor de hedera planten goed gaan groeien kan dan veel beter bij ieder blaadje komen. Hierdoor gaat de hedera echt goed groeien en dat is uiteindelijk toch het doel.
Het aanbinden van de hedera aan het hekwerk kunt u direct doen maar mag ook natuurlijk later. Belangrijk is dat u hier aandacht aan besteed vanwege het genoemde licht effect.

 

Klimop planten water geven

De klimop planten bovenop de grond nog een klein beetje water geven waardoor de grond en de wortels van de hedera klimop plantjes een compact geheel gaan vormen.

 

Wat te doen na het inplanten?

Het is belangrijk dat de nieuwe hedera heg voldoende water krijgt. Besproei het oppervlak regelmatig maar niet overvloedig. Uit de praktijk blijkt dat er vaak teveel water wordt gegeven. De klimop planten staan in de grond en drogen nu veel minder snel uit. Dus water met mate.

 

Reacties

 1. Ria Leopold Ria Leopold

  Beste Koen,

  De hedera groeit in principe op alle materialen, zoals hout, beton steen etc.
  Voor de hedera is schaduw geen enkel probleem. De groeisnelheid is wel langzamer ten opzichte van een locatie in de volle zon.
  Let er wel op dat de hedera voldoende water krijgt, omdat de muur de regen kan tegenhouden.
  Ook belangrijk is dat er goede grond gebruikt wordt naast de fundering, om een gezonde en mooie hedera haag te verkrijgen.

  Veel succes.

  Mijnhedera

 2. Carel Leopold Carel Leopold

  Beste Fred,

  Normaal gesproken zijn wij op Maandag niet open voor het ophalen van hedera planten. Neem even telefonisch contact met ons op, dan kan ik iets met je afspreken.

  Met vriendelijke groet,

  Carel Leopold
  MijnHedera

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Beoordeling MijnHedera: 9,1 / 10 (635 beoordelingen) op Feedbackcompany.nl