Vragen, bel 0345 622 789
Goedkoopste Hedera van NL
Levering in 1 - 2 werkdagen
Informatie
0
Vragen, bel 0345 622 789
Goedkoopste Hedera van NL
Levering in 1 - 2 werkdagen

Door Ria Leopold, 1 februari 2017

Hoe plant ik een hedera?

Hoe plant ik een hedera?

Hedera inplanten is helemaal niet moeilijk en kunt u dus gemakkelijk zelf doen. Op deze pagina vindt u een stappenplan met voorbereidingen en een uitleg hoe u het beste de hedera kunt gaan inplanten.

 

Eerst water geven aan de hedera planten

De hedera planten worden in de hedera kwekerij nagekeken of ze voldoende vocht hebben alvorens de klimop planten op transport gaan. Meestal zijn de hedera’s nog voldoende vochtig bij aflevering en hoeven niet direct water te krijgen. Houd dit wel in de gaten, want de potten met hedera warmen bovengronds sneller op, en voorkom dus uitdroging.

Wij adviseren om alle hedera planten in een emmer te laten volzuigen alvorens u ze gaat inplanten op de plaats van bestemming in de tuin. Dit lijkt tegenstrijdig omdat de planten nog vochtig aan voelen, maar hiermee bent u er zeker van dat de planten een optimale start krijgen in de grond.

 

Grond voorbereiden

Voordat u de hedera inplant is het belangrijk om te weten hoe het met de grond is waar de planten komen te staan. Het is natuurlijk de bedoeling dat de hedera planten goed gaan groeien en dit kan alleen maar wanneer de planten de juiste voedingsstoffen tot zich kunnen nemen. Bij een redelijke tuingrond is het aan te bevelen om potgrond in het plantgat te mengen. Hiermee wordt de grond aanzienlijk verbeterd

 

Grond schoonmaken

Ontdoe de grond van alles wat niet in het plantgat thuishoort. Denk hierbij aan stenen, wortels, onkruid. U zult er versteld van staan wat er in de grond aanwezig is. Bij oude verwijderde hagen zoals coniferen- en laurierhagen is het heel belangrijk om dit tuinkarwei grondig uit te voeren. Het hierna bemesten van de grond is noodzakelijk omdat de verwijderde oude hagen de grond ten aanzien van voedingsstoffen heeft leeggetrokken.

Als alle grondwerkzaamheden zijn uitgevoerd kunt u de grond aanvullen met goede tuingrond. Onder goede tuingrond verstaan wij een kwaliteit potgrond. Potgrond heeft een hele andere samenstelling en structuur als bijvoorbeeld bemeste tuinaarde. Het klinkt misschien betuttelend maar de hedera planten zullen u er dankbaar voor zijn.

 

Hedera plantafstand

Een veelgestelde vraag bij Mijnhedera is "hoeveel hedera of klimop planten heb ik nodig per strekkende meter?"

Uit jarenlange ervaring adviseren wij om 5 hedera klimop planten per strekkende meter aan te planten om zodoende een optimale verdeling van takken en ranken te krijgen. Zie hieronder het voorbeeld.

 

Hedera-plantafstand

 

 

Pot los halen van de plant

De volgezogen hedera plant is nu klaar om in de grond aan te planten. U legt de hedera met pot enigzins dwars op de grond of houd de pot schuin. U drukt op de zijkanten van de kunststof pot en zo ontstaat er ruimte om de hedera voorzichtig uit de pot te halen. Soms gaat dit heel gemakkelijk en soms kost dit meer moeite. Nu plant u de hedera compleet met bamboe stok in de grond. De plantdiepte is net zo hoog als de hoogte van de pot waarin de hedera of klimop gekweekt is.
Vervolgens drukt u de hedera plant stevig aan in de grond.

De grond die uit het plantgat is gekomen kunt u weer gebruiken om de hedera plant af te dekken in het plantgat. Heeft u niet voldoende grond, vul dit dan aan.

 

Planten verdelen over het gaashekwerk en aanbinden met bindbuis

De hedera planten staan nu op hun plek om te worden aangebonden aan het hekwerk. U knipt de bamboestok los van de hedera plant. U gaat de strengen of takken verdelen op het hekwerk. Dit wil zeggen bij 5 klimop planten per meter. Zodat de strengen of takken verticaal aangebonden worden op een gebied van ongeveer 20 centimer per plant. Wij hanteren bij nagenoeg alle hedera maten dezelfde plantafstand omdat uit de praktijk is gebleken dat dit een mooie verdeling geeft en uiteindelijk de mooiste hedera hagen oplevert.

Bij lange hedera planten bevelen wij aan om de takken allereerst onderop, vervolgens om ongeveer 40 a 50 cm vast te zetten met het bindbuis. Hiermee voorkomt u dat de takken breken, want dat zal jammer zijn. Bovenaan kunt u de hedera vervolgens wel door het gaasscherm leiden.


Door de plant in dit enigzins begrensde gebied te laten groeien geeft de beste resultaten. Het bijvoorbeeld horizontaal leiden van de hedera planten geeft geen goede resultaten en raden wij ook af.

Het vastzetten van de hedera gaat gemakkelijk met bindbuis. Het bindbuis is van soepel kunststof, is hol van binnen en kan de hedera planten niet beschadigen. Het bindbuis kunt u gemakkelijk meebestellen in de webshop.

 

Planten niet aanbinden, niet doen!

Wellicht heeft u wel eens gezien dat hedera planten niet van de bamboe stok worden losgemaakt. Wij raden u aan dit wel te doen. Het licht, waardoor de hedera planten goed gaan groeien kan dan veel beter bij ieder blaadje komen. Hierdoor gaat de hedera echt goed groeien en dat is uiteindelijk toch het doel.
Het aanbinden van de hedera aan het hekwerk kunt u direct doen maar mag ook natuurlijk later. Belangrijk is dat u hier aandacht aan besteed vanwege het genoemde licht effect.

 

Klimop planten water geven

De klimop planten bovenop de grond nog een klein beetje water geven waardoor de grond en de wortels van de hedera klimop plantjes een compact geheel gaan vormen.

 

Wat te doen na het inplanten?

Het is belangrijk dat de nieuwe hedera heg voldoende water krijgt. Besproei het oppervlak regelmatig maar niet overvloedig. Uit de praktijk blijkt dat er vaak teveel water wordt gegeven. De klimop planten staan in de grond en drogen nu veel minder snel uit. Dus water met mate.

 

Meer advies nodig?

Heeft u vragen over hoe u Hedera Hibernica of Hedera Helix plant? Of krijgt u graag advies over de verzorging van uw hedera? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag!

Reacties

 • Door Ria Leopold, 22 februari 2017

  Beste Daan,<br />
  <br />
  Fijn dat je wat wijzer bent geworden van de informatie omtrent hedera planten. <br />
  <br />
  Bij het aanplanten van de hedera planten tegen betongaas is het vlechten door het gaas ook mogelijk, maar lo...

 • Door Ria Leopold, 23 maart 2017

  Beste Chris,<br />
  <br />
  Ons advies:<br />
  <br />
  Alvorens nieuwe hedera&#039;s te gaan planten lijkt het ons zinvol om toch te proberen eerst de oorzaak van het dood gaan van de hedera planten te onderzoeken. <br />
  <br />
  Hi...

 • Door Mijnhedera Team, 17 oktober 2017

  Beste,<br />
  <br />
  Wij zijn niet juridisch onderlegd met betrekking tot het planten van hedera. <br />
  Om zeker te weten wat uw rechten en plichten zijn ten aanzien van de erfgrens, raden wij u aan om bij uw gemeente te inform...

 • Door Ria Leopold, 19 april 2017

  Beste Albert,<br />
  <br />
  Het is helemaal niet vreemd dat de jonge lichtgroene hedera blaadjes wat slap gaan hangen. Daar hoeft u zich geen zorgen om te maken. <br />
  <br />
  Het groeiseizoen voor de hedera is nu net begonnen. ...

 • Door Ria Leopold, 17 september 2017

  Beste Frederik,<br />
  <br />
  Het is niet gemakkelijk om een algemeen antwoord te geven op jouw vraag hoe hedera&#039;s tegen hoge of lage muren te plaatsen, en verwijder ik dan de bamboestok of juist laten staan. De keuze han...

 • Door Ria Leopold, 28 augustus 2017

  Beste Angela,<br />
  <br />
  Het inplanten van hoge hedera&#039;s is gemakkelijker wanneer je de bamboe stok erin laat zitten. Pas wanneer je de hedera planten gaat aanbinden aan het gaas hekwerk verwijder je de bamboestok. W...

 • Door Ria Leopold, 23 april 2017

  Beste Carola,<br />
  <br />
  De bamboestok laten staan of verwijderen is een veel voorkomende vraag die wij ook regelmatig krijgen van onze klanten.<br />
  <br />
  Wij adviseren om altijd de bamboestok te verwijderen. De bambo...

 • Door Carola, 21 april 2017

  Hallo,<br />
  <br />
  Vraagje, de bamboestok ertussenuit halen of....Opbinden en losmaken snap ik maar die stok er ook helemaal uit na het opbinden of voor de stevigheid daar laten. Dat is me niet geheel duidelijk. Hoor het gra...

 • Door Ria Leopold, 27 maart 2017

  Beste Mar,<br />
  <br />
  Het is heel goed mogelijk om de hedera planten in een plantenbak te zetten. Wel is het dan belangrijk om op een paar zaken te letten :<br />
  <br />
  1/ Plantenbak liefst zo groot mogelijk<br />
  2/ De...

 • Door Ria Leopold, 10 maart 2017

  Beste Theo,<br />
  <br />
  Om geen ruzie te krijgen, nu en in de toekomst, adviseren wij om aan beide kanten van het hekwerk hedera&#039;s te planten. Het advies is dan om 3 hedera planten per meter per kant aan te planten. ...

 • Door Theo Elsendoorn, 10 maart 2017

  Als buren samen doen met een Hederaschutting moeten de planten dan om en om aan beide kanten van het hek worden geplant of aan één zijde?

 • Door Ria Leopold, 19 juni 2017

  Beste Koen,<br />
  <br />
  De hedera groeit in principe op alle materialen, zoals hout, beton steen etc. <br />
  Voor de hedera is schaduw geen enkel probleem. De groeisnelheid is wel langzamer ten opzichte van een locatie in d...

 • Door Carel Leopold, 19 juni 2017

  Beste Fred,<br />
  <br />
  Normaal gesproken zijn wij op Maandag niet open voor het ophalen van hedera planten. Neem even telefonisch contact met ons op, dan kan ik iets met je afspreken.<br />
  <br />
  Met vriendelijke groet,<...

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »