Hoe plant ik een hedera?

Hoe plant ik een hedera?

Informatie, tips en stappenplan omtrent het aan- of inplanten van hedera of klimop planten aan gaashekwerken. Aan de hand van deze instructie zet u zelf gemakkelijk de hedera plantjes in de grond en met de juiste plantstand.

Hoe plant ik een hedera?

Hedera inplanten is helemaal niet moeilijk en kunt u dus gemakkelijk zelf doen. Op deze pagina vindt u een stappenplan met voorbereidingen en een uitleg hoe u het beste de hedera kunt gaan inplanten.

 

Eerst water geven aan de hedera planten

De hedera planten worden in de hedera kwekerij nagekeken of ze voldoende vocht hebben alvorens de klimop planten op transport gaan. Meestal zijn de hedera’s nog voldoende vochtig bij aflevering en hoeven niet direct water te krijgen. Houd dit wel in de gaten, want de potten met hedera warmen bovengronds sneller op, en voorkom dus uitdroging.

Wij adviseren om alle hedera planten in een emmer te laten volzuigen alvorens u ze gaat inplanten op de plaats van bestemming in de tuin. Dit lijkt tegenstrijdig omdat de planten nog vochtig aan voelen, maar hiermee bent u er zeker van dat de planten een optimale start krijgen in de grond.

 

Grond voorbereiden

Voordat u de hedera inplant is het belangrijk om te weten hoe het met de grond is waar de planten komen te staan. Het is natuurlijk de bedoeling dat de hedera planten goed gaan groeien en dit kan alleen maar wanneer de planten de juiste voedingsstoffen tot zich kunnen nemen. Bij een redelijke tuingrond is het aan te bevelen om potgrond in het plantgat te mengen. Hiermee wordt de grond aanzienlijk verbeterd

 

Grond schoonmaken

Ontdoe de grond van alles wat niet in het plantgat thuishoort. Denk hierbij aan stenen, wortels, onkruid. U zult er versteld van staan wat er in de grond aanwezig is. Bij oude verwijderde hagen zoals coniferen- en laurierhagen is het heel belangrijk om dit tuinkarwei grondig uit te voeren. Het hierna bemesten van de grond is noodzakelijk omdat de verwijderde oude hagen de grond ten aanzien van voedingsstoffen heeft leeggetrokken.

Als alle grondwerkzaamheden zijn uitgevoerd kunt u de grond aanvullen met goede tuingrond. Onder goede tuingrond verstaan wij een kwaliteit potgrond. Potgrond heeft een hele andere samenstelling en structuur als bijvoorbeeld bemeste tuinaarde. Het klinkt misschien betuttelend maar de hedera planten zullen u er dankbaar voor zijn.

 

Hedera plantafstand

Een veelgestelde vraag bij Mijnhedera is "hoeveel hedera of klimop planten heb ik nodig per strekkende meter?"

Uit jarenlange ervaring adviseren wij om 5 hedera klimop planten per strekkende meter aan te planten om zodoende een optimale verdeling van takken en ranken te krijgen. Zie hieronder het voorbeeld.

 

Hedera-plantafstand

 

 

Pot los halen van de plant

De volgezogen hedera plant is nu klaar om in de grond aan te planten. U legt de hedera met pot enigzins dwars op de grond of houd de pot schuin. U drukt op de zijkanten van de kunststof pot en zo ontstaat er ruimte om de hedera voorzichtig uit de pot te halen. Soms gaat dit heel gemakkelijk en soms kost dit meer moeite. Nu plant u de hedera compleet met bamboe stok in de grond. De plantdiepte is net zo hoog als de hoogte van de pot waarin de hedera of klimop gekweekt is.
Vervolgens drukt u de hedera plant stevig aan in de grond.

De grond die uit het plantgat is gekomen kunt u weer gebruiken om de hedera plant af te dekken in het plantgat. Heeft u niet voldoende grond, vul dit dan aan.

 

Planten verdelen over het gaashekwerk en aanbinden met bindbuis

De hedera planten staan nu op hun plek om te worden aangebonden aan het hekwerk. U knipt de bamboestok los van de hedera plant. U gaat de strengen of takken verdelen op het hekwerk. Dit wil zeggen bij 5 klimop planten per meter. Zodat de strengen of takken verticaal aangebonden worden op een gebied van ongeveer 20 centimer per plant. Wij hanteren bij nagenoeg alle hedera maten dezelfde plantafstand omdat uit de praktijk is gebleken dat dit een mooie verdeling geeft en uiteindelijk de mooiste hedera hagen oplevert.

Bij lange hedera planten bevelen wij aan om de takken allereerst onderop, vervolgens om ongeveer 40 a 50 cm vast te zetten met het bindbuis. Hiermee voorkomt u dat de takken breken, want dat zal jammer zijn. Bovenaan kunt u de hedera vervolgens wel door het gaasscherm leiden.


Door de plant in dit enigzins begrensde gebied te laten groeien geeft de beste resultaten. Het bijvoorbeeld horizontaal leiden van de hedera planten geeft geen goede resultaten en raden wij ook af.

Het vastzetten van de hedera gaat gemakkelijk met bindbuis. Het bindbuis is van soepel kunststof, is hol van binnen en kan de hedera planten niet beschadigen. Het bindbuis kunt u gemakkelijk meebestellen in de webshop.

 

Planten niet aanbinden, niet doen!

Wellicht heeft u wel eens gezien dat hedera planten niet van de bamboe stok worden losgemaakt. Wij raden u aan dit wel te doen. Het licht, waardoor de hedera planten goed gaan groeien kan dan veel beter bij ieder blaadje komen. Hierdoor gaat de hedera echt goed groeien en dat is uiteindelijk toch het doel.
Het aanbinden van de hedera aan het hekwerk kunt u direct doen maar mag ook natuurlijk later. Belangrijk is dat u hier aandacht aan besteed vanwege het genoemde licht effect.

 

Klimop planten water geven

De klimop planten bovenop de grond nog een klein beetje water geven waardoor de grond en de wortels van de hedera klimop plantjes een compact geheel gaan vormen.

 

Wat te doen na het inplanten?

Het is belangrijk dat de nieuwe hedera heg voldoende water krijgt. Besproei het oppervlak regelmatig maar niet overvloedig. Uit de praktijk blijkt dat er vaak teveel water wordt gegeven. De klimop planten staan in de grond en drogen nu veel minder snel uit. Dus water met mate.

 

Reacties

 1. Ria Leopold Ria Leopold

  Beste Daan,

  Fijn dat je wat wijzer bent geworden van de informatie omtrent hedera planten.

  Bij het aanplanten van de hedera planten tegen betongaas is het vlechten door het gaas ook mogelijk, maar loop je het risico dat de stengels kunnen breken. Dat zou zonde zijn.

  De veiligere manier is om de stengels met behulp van bindbuis vast te zetten tegen het betongaas. Het kost wat tijd, maar hierdoor krijg je ook een betere verdeling.
  Het bovenste gedeelte mag je gerust weven, omdat de stengels daar buigzamer zijn.

  Bij Mijnhedera adviseren wij bindbuis, want het is flexibel en rekbaar. Waardoor de stengels niet afgekneld kunnen worden. Anders zou de sapstroom in gevaar kunnen komen. En dat is funest voor de hedera.

  Veel succes met het inplanten!

 2. Ria Leopold Ria Leopold

  Beste Chris,

  Ons advies:

  Alvorens nieuwe hedera's te gaan planten lijkt het ons zinvol om toch te proberen eerst de oorzaak van het dood gaan van de hedera planten te onderzoeken.

  Hierbij raden wij aan om de dode hedera planten wel te gaan verwijderen. De reden hiervan is, dat u bij inspectie van de grond rondom de hedera wortels en de grond zelf, toch aanwijzingen kunt vinden met betrekking tot de hedera sterfte.

  Succes.

 3. Mijnhedera Team Mijnhedera Team

  Beste,

  Wij zijn niet juridisch onderlegd met betrekking tot het planten van hedera.
  Om zeker te weten wat uw rechten en plichten zijn ten aanzien van de erfgrens, raden wij u aan om bij uw gemeente te informeren.

 4. Ria Leopold Ria Leopold

  Beste Albert,

  Het is helemaal niet vreemd dat de jonge lichtgroene hedera blaadjes wat slap gaan hangen. Daar hoeft u zich geen zorgen om te maken.

  Het groeiseizoen voor de hedera is nu net begonnen. Het nieuwe jonge hedera blad is nu nog heel fragiel en wordt per dag sterker en sterker. Na een week is het blad al veel steviger geworden en zult u merken dat het vanzelf minder slap gaat hangen.
  Na verloop van tijd is het blad vanzelf dikker geworden.

  Wij adviseren wel om bij het aanplanten van de hedera de planten in een emmer met water vol te laten zuigen. Dan hebben ze direct een goede start.

  Succes

 5. Ria Leopold Ria Leopold

  Beste Frederik,

  Het is niet gemakkelijk om een algemeen antwoord te geven op jouw vraag hoe hedera's tegen hoge of lage muren te plaatsen, en verwijder ik dan de bamboestok of juist laten staan. De keuze hangt eigenlijk af van wat je uiteindelijk mooier gaat vinden. Een strakke groene wand met hedera's omdat je dit gecontroleerd doet, of de klimop planten zelf hun weg laten zoeken.

  Optie 1 : Stok verwijderen bij hedera planten

  Wanneer je een betonnen muur aan het zicht wilt onttrekken is het beter om de stok te verwijderen. Je maakt op deze manier een totale groene wand met hedera planten.
  De hedera maakt na enige tijd bij direct contact tegen de betonnen muur zogenaamde hechtworteltjes aan. Deze hedera hechtwortels zorgen ervoor dat de hedera planten stevig tegen de muur gaat groeien. Het is dus zaak om dit hechtingsproces bij de hedera aan te moedigen.

  Dit kun je doen door ijzerdraad te spannen tegen de muur. Op respectievelijk 20, 40, 80 cm hoogte span je horizontaal ijzerdraad tegen de muur en zet je vast met schroeven. Vervolgens leidt je de hedera achter het ijzerdraad en vervolgens in het hekwerk. Met hier en daar wat begeleiding is er na verloop van tijd een prachtige groene wand ontstaan. En is ook de muur volledig bedekt en aan het zicht onttrokken.

  Optie 2 : Bamboestok laten staan in de hedera's

  Wanneer de stok blijft staan kan het totaal beeld van een groene hederahaag iets onrustiger overkomen.

  Succes.

 6. Ria Leopold Ria Leopold

  Beste Angela,

  Het inplanten van hoge hedera's is gemakkelijker wanneer je de bamboe stok erin laat zitten. Pas wanneer je de hedera planten gaat aanbinden aan het gaas hekwerk verwijder je de bamboestok. Wij adviseren altijd om de bamboe stok te verwijderen omdat het (zon)licht ieder blaadje dan beter kan bereiken. Hierdoor groeien en klimmen de hedera's sneller.

  De stengels verdeel je verticaal over het gaashekwerk.
  Je begint onderaan de stengel vast te binden op het gaashekwerk met behulp van bindbuis, vervolgens halverwege en bovenaan. Doordat je alle klimop planten verticaal aan het hekwerk vastzet, geeft niet alleen een optimale verdeling, maar zorgt er voor dat de haag ook in de toekomst mooi blijft.

  De takken laten groeien tot bovenaan het hekwerk en dan afknippen. Niet terug leiden omdat dit in de toekomst problemen gaat opleveren.

  Succes

 7. Ria Leopold Ria Leopold

  Beste Carola,

  De bamboestok laten staan of verwijderen is een veel voorkomende vraag die wij ook regelmatig krijgen van onze klanten.

  Wij adviseren om altijd de bamboestok te verwijderen. De bamboestok dient o.a. als houvast voor de planten bij de opkweek in de kwekerij en geeft steun tijdens het transport.

  Wanneer je de stengels losmaakt van de bamboestok kun je ze beter verdelen over het gaashekwerk. Het is de bedoeling om de lange stengels met behulp van flexibele bindbuis aan het gaashekwerk te bevestigen. Hiermee voorkom je breukschade aan de hedera stengels. Het aanbinden doe je onderaan, midden en bovenaan het hekwerk en eventueel op meerdere posities. (afhankelijk van de lengte)

  Het op deze manier plaatsen van hedera planten geeft een mooiere hedera haag door betere spreiding van de stengels. En door deze spreiding kan het licht beter bij iedere hedera blad komen wat weer een betere groei tot gevolg heeft.

  Het is wel even een tuinklus maar hiermee krijgt de hedera haag direct een goede start, voor nu en in de toekomst.

  Succes

 8. Carola Carola

  Hallo,

  Vraagje, de bamboestok ertussenuit halen of....Opbinden en losmaken snap ik maar die stok er ook helemaal uit na het opbinden of voor de stevigheid daar laten. Dat is me niet geheel duidelijk. Hoor het graag!

 9. Ria Leopold Ria Leopold

  Beste Mar,

  Het is heel goed mogelijk om de hedera planten in een plantenbak te zetten. Wel is het dan belangrijk om op een paar zaken te letten :

  1/ Plantenbak liefst zo groot mogelijk
  2/ De bak vullen met een goede kwaliteit potgrond
  3/ Voor goede afwatering zorgen, gebruik onder in de bak hydrokorrels
  4/Regelmatig bemesten
  5/Regelmatig water geven omdat de grond in plantenbakken veel sneller gaat uitdrogen als in de volle grond

  Succes

  Mijnhedera


 10. Ria Leopold Ria Leopold

  Beste Theo,

  Om geen ruzie te krijgen, nu en in de toekomst, adviseren wij om aan beide kanten van het hekwerk hedera's te planten. Het advies is dan om 3 hedera planten per meter per kant aan te planten. Zo is het duidelijk en eerlijk voor beide partijen.

  Met vriendelijke groet,

  Mijnhedera

 11. Theo Elsendoorn Theo Elsendoorn

  Als buren samen doen met een Hederaschutting moeten de planten dan om en om aan beide kanten van het hek worden geplant of aan één zijde?

 12. Ria Leopold Ria Leopold

  Beste Koen,

  De hedera groeit in principe op alle materialen, zoals hout, beton steen etc.
  Voor de hedera is schaduw geen enkel probleem. De groeisnelheid is wel langzamer ten opzichte van een locatie in de volle zon.
  Let er wel op dat de hedera voldoende water krijgt, omdat de muur de regen kan tegenhouden.
  Ook belangrijk is dat er goede grond gebruikt wordt naast de fundering, om een gezonde en mooie hedera haag te verkrijgen.

  Veel succes.

  Mijnhedera

 13. Carel Leopold Carel Leopold

  Beste Fred,

  Normaal gesproken zijn wij op Maandag niet open voor het ophalen van hedera planten. Neem even telefonisch contact met ons op, dan kan ik iets met je afspreken.

  Met vriendelijke groet,

  Carel Leopold
  MijnHedera

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.