Klimop tegen de muur: alle voordelen en nadelen op een rij!
De hedera, ook wel klimop genoemd, is een klimplant die overal te zien is. Zo werkt die perfect als tuinscheiding, bekleedt het uw schutting, muur of gevel en is het ook nog eens een aanwinst voor het oog. Deze populaire plant is dan ook niet meer weg te denken uit de Nederlandse flora en fauna. Twijfelt u nog of u uw tuin wil verrijken met een klimop? Wij zetten voor u de voor- en nadelen van deze plant graag uiteen.
Voordelen
Droge muren
Groeit uw hedera tegen een muur? Een voordeel van de klimop is dat uw muren droog blijven. Doordat de hedera water uit de bodem haalt en dakpansgewijze bebladering heeft, wordt de muur waarop hij groeit droog gehouden. En grenst die muur aan je huis? Dan zorgt zo’n hedera ook nog eens voor extra isolatie. Een echte win-winsituatie!
Makkelijk te onderhouden
Zelfs voor iemand zonder groene vingers is deze plant perfect. Je hoeft hem maar twee keer per jaar te snoeien en hebt er verder bijna geen werk aan. Ideaal toch?
Decoratie van uw tuin
Naast dat de klimop functionele voordelen heeft, is het natuurlijk ook leuk als decoratie. Het geeft je tuin net dat extra groen dat elke tuin kan gebruiken. Hij kan tegen de muur of tegen de schutting, maar u kunt hem ook tegen de gevel aan laten groeien. Wat u ook wilt, de hedera kan het allemaal.
Heel het jaar voorzien van groen
De hedera is heel het jaar door groen. En dus niet seizoensgebonden. Ook in de winter geniet je dus van groen in je tuin!
Goed voor de natuur
De hedera is niet alleen een aanwinst voor uw tuin, maar ook voor de natuur. Het hele jaar door helpt de klimop namelijk dieren. Zo is het een ideale schuilplaats voor vogels, insecten en spinnen en overwinteren er verschillende ongewervelden. Bovendien: de klimop helpt vlinders, zweefvliegen en bijen tot eind september aan nectar.
Of dit een voordeel of juist een nadeel is? Als u een dierenvriend bent en één met de natuur, dan is dit vast een welkome toevoeging in uw tuin. Maar blijft u juist liever weg van die kriebelbeestjes, dan kunt u dit juist als nadeel bestempelen.
Nadelen
Aantasting van de muren
Een zorg die veel mensen delen als het gaat om de hedera is dat hij de muur aantast. Of die zorg terecht is? Niet per se! Het ligt hierbij namelijk aan of u een wat ouder huis hebt of niet. Bij een ouder huis heeft u vaak oude zachtere stenen en cement. De klimopplant onttrekt de kalk en daardoor kan de muur verzwakken. Woont u in een wat nieuwer huis, is dit dus niet het geval en tast de hedera dus niet uw muur aan!
Groeit té snel
Een nadeel van de hedera is dat hij snel groeit. Binnen no time stijgt hij uw tuin uit of groeit hij verder onder de dakgoot en pannen. Dit kan uiteindelijk voor een lekkage zorgen. Iets waar u dus goed op moet letten! Aan de andere kant, is het ook weer fijn dat de plant snel groeit. Hierdoor is uw schutting snel blikdicht.
Nog vragen over klimop tegen de muur? Neem vrijblijvend contact op!
Wij hopen dat wij u goed genoeg geïnformeerd hebben over de voor- en nadelen van de hedera. Heeft u vragen of wilt u extra informatie? Schroom dan niet en neem contact met ons op! Wij helpen u dan graag verder.